València estrena la seua Etiqueta d’Or amb nou rècord femení en sòl espanyol
La Marató València Trinidad Alfonso EDP, organitzada per la Societat Esportiva Correcaminos i l’Ajuntament de València, s’ha consolidat en la seua 36a edició com la carrera més ràpida a nivell nacional en categoria femenina, la qual cosa se suma al fet que és la primera carrera espanyola amb Etiqueta d’Or concedida per la IAAF. En concret, eixe millor temps ho ha aconseguit Valary Jemeli Aiyabei amb 2:24:49. Amb això, ha superat en més de dos minuts l’anterior registre de 2:26:57. El pódium de dones ho han completat Nancy Jespkosgei Kiprop amb 2:25:13 i, en tercera posició, Bethelem Moges Cherenet amb 2:26:11.
Pel que fa als homes, la victòria de la 36a Marató València ha sigut per a Victor Kipchirchir amb un temps de 2:07:38, que queda més d’un minut per damunt del rècord del circuit (2:06:13), però que representa la seua millor marca personal, més de dos minuts per davall de l’anterior. A continuació, ha creuat la línia de meta Gilbert Kollum Yegon amb 2:08:04, mentre que la tercera posició ha sigut per a Peter Cheruiyot Kirui amb 2:08:12, tots ells de nacionalitat kenyana.
Tot feia pensar que també es batria una nova plusmarca en categoria masculina, ja que la diferència era de 48 segons respecte del rècord anterior en el quilòmetre 30 (1h29:13). De fet, en eixe momento Yegon i Kirui, noms que no entraven en les quinieles, competien per la victòria després d’haver eliminat tots els altres favorits que havien eixit a un ritme excessivament ràpid. No obstant això, Kipchirchir aconseguia recuperar-se a partir del quilòmetre 40. Això sí, el seu ritme havia empitjorat i se situava 51 segons per damunt del millor registre principalment a causa del vent, que ha jugat un paper fonamental en el desenrotllament d’esta segona part de la carrera. Així, el millor temps encara pertany a John Mwangangi, qui va registrar 2:06:13 a València el passat 2015.
La carrera en la categoria de dones, per la seua banda, no s’ha viscut amb tanta rivalitat: Valary Jemeli Aiyabei superava la distància de mitja marató (21 quilòmetres) en solitari i cap corredora ha aconseguit fer-li ombra fins al final. De fet, Nancy Jepkosgei Kiprop li ha seguit els passos pràcticament durant tot el transcurs de la marató, però des d’una distància que no feia perillar el lideratge. D’esta manera, el rècord polvoritzat en categoria femenina s’anava confirmant a mesura que avançava el cronòmetre, i el ritme presagiava un crono de 2:22:00, aproximadament. La segona classificada, Nancy Jepkosgei Kiprop (2:25.13) així com la tercera Moges Cherenet (2h26:11) han superat també l’anterior rècord del traçat (2h26:57).
Respecte a l’elit nacional, Rafa Iglesias ha sigut el primer espanyol a creuar la meta amb un temps de 2:16:18, mentre que Marta Esteban ha sigut la primera espanyola en la categoria femenina amb 2:30:47, un temps que suposa la seua millor marca personal i li ha donat el triomf en el Campionat Autonòmic de Marató, el qual s’ha celebrat en el marc d’esta prova. Hassan Ahouchar ha sigut el vencedor d’eixa competició valenciana amb un registre de 2:11:02.
El fet que 23 homes han baixat de 2h20:00, 59 de 2h30 i més de 1.100 de 3 hores dóna prova de l’enorme nivell de la carrera i situa a la Marató València Trinidad Alfonso EDP com una de les que tenen major densitat del món. A més, 18 dones han baixat de 2h50:00 i 30 de 3 hores.
Declaracions
Paco Borao, president de la S.D. Correcaminos: “Hem viscut una marató que s’ha dividit en dos etapes tant en dones com en homes: una fins al quilòmetre 30 i una altra a partir d’eixe quilòmetre. L’objectiu era batre el rècord masculí, però els corredors han fet front al seu pitjor enemic, el vent, en la segona mitat. Així, l’avantatge aconseguit en la primera part s’ha perdut entre els quilòmetres 30 i 35. En tot cas, ha sigut una edició excel·lent i molt neta. Hem d’agrair l’educació i la disciplina de tots els participants, perquè l’eixida en tres temps també ha funcionat molt bé”.
Victor Kipchirchir: “Gràcies a tots els que m’han donat l’oportunitat de córrer a València perquè té un circuit molt bonic i la seua gent m’ha acollit molt bé”.
Valary Jemeli Aiyabei: “Vull donar les gràcies als meus representants, a l’organització de la carrera i a la ciutat en general perquè tots m’han permés batre este rècord. He tractat d’esforçar-me al màxim”.
La Ciutat del Running fa honor al seu nom
Un any més, els ciutadans han respost a la Marató València i la seua 10K paral·lela, i han eixit als carrers per donar alé als prop de 30.000 corredors que han congregat ambdós carreres. Tots ells, a més, han comptat amb 150 punts d’animació distribuïts al llarg del recorregut i l’especial suport del Running Faller, és a dir, de les comissions de diferents falles que han preparat coreografies, disfresses i cartells per a l’ocasió.
L’excel·lència queda ratificada
Així, la Marató València Trinidad Alfonso EDP ha tancat una primera edició amb Etiqueta d’Or de la IAAF – és pionera en la llarga distància a nivell nacional a rebre este distintiu – que es pot considerar un èxit. Malgrat el vent que ha fet hui, l’experiència ha demostrat que el nou circuit i el seu escàs desnivell faciliten que els participants recórreguen la ciutat amb major comoditat. A més, la prova de 42.195 metres de la Ciutat del Running ha superat el cens de 2015 en un 14% amb més de 19.000 inscrits este any.
10k València Trinidad Alfonso
Un any més, la 10K València ha compartit eixida amb la marató i ha sigut el pròleg de la mateixa en l’estora blava. La prova de 10.000 metres s’ha establit també com una cita obligada entre les carreres de curta distància, ja que ha tornat a esgotar per segona vegada consecutiva els 8.500 dorsals disponibles, la qual cosa va obligar a tancar les inscripcions un mes abans del 20 de novembre.
L’edició de 10K València en 2016 ha conclòs amb la victòria de Joseph Kiprono Kiptum, qui ha creuat la meta amb un temps de 28:49. Així, el circuit renova la seua millor marca per davall dels 30 minuts, que l’any passat va quedar en 29:00. El pódium ho han completat Titus Kipjumba Mbishei amb 28:56 i Alejandro Codesal Martin amb 30:45.
En la categoria femenina, Salima Charki s’ha fet amb la victòria dels 10.000 metres amb 33:53, nou segons per damunt de la vencedora de 2015 (Vitalyne Bikii amb 33:44). El trident guanyador de corredors ho han completat Paula González Berodia amb 34:08 i Laura Mendez Esquer 34:17.