x

La Mitja Marató València genera 13,6 milions d’euros en gasto turístic, cinc vegades més que el cost de l’organització

31 gener, 2025

La Mitja Marató València Trinidad Alfonso Zurich s’ha convertit en una peça fonamental de València Ciutat del Running, no sols pels resultats esportius que la convertixen en la més ràpida del planeta amb els dos rècords del món de distància, sinó també per l’interés que desperta en els corredors populars i que ha portat al fet que les inscripcions per a 2025 s’esgotaren en unes hores. Per a calcular la rellevància de l’esdeveniment, l’Ivie (Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques) ha fet per primera vegada un Informe d’Impacte Econòmic de la prova que deixa dades espectaculars com que els corredors i els seus acompanyants es deixen 13,6 milions d’euros en gasto turístic a la ciutat.

L’estudi quantifica l’impacte econòmic en termes de xifra de negoci, renda i ocupació, així com l’impacte fiscal, és a dir, els ingressos que la celebració de la competició deixa en l’administració pública a través dels impostos i les cotitzacions abonats. Per a calcular eixos impactes, es partix dels gastos associats a l’organització de l’esdeveniment, a càrrec de l’SD Correcaminos, que quasi arriben als 2,59 milions d’euros i que són finançats principalment a través de les inscripcions i els patrocinis. En la seua edició de 2024, la Mitja Marató València va tornar a superar el seu rècord d’inscrits amb un total de 26.118 persones (corredors populars + elits + patrocinadors), un 22 % més que l’any anterior.

A la xifra de gastos de l’organització se suma el gasto turístic que fan els participants i els seus acompanyants que procedixen de fora de València, el 54,3 % del total, que són els que suposen una aportació neta a l’economia valenciana. Esta estimació es calcula a través de les enquestes fetes entre els participants i els seus acompanyants el mateix dia de la carrera i xifren el gasto dels visitants nacionals en 137,8 euros diaris, i el dels estrangers, en 159,9 euros. En total, el gasto fet per estos visitants ascendix a 13,61 milions d’euros, cinc vegades més que el cost de la seua organització, és a dir, per cada euro gastat en l’organització de la carrera es generen 5,3 euros més de gasto turístic, especialment en sectors com l’hostaleria, la restauració i el comerç local.

La suma d’eixe gasto associat a la Mitja Marató València dona lloc a un impacte econòmic total sobre l’economia valenciana de 29,4 milions d’euros en vendes o xifra de negoci en empreses valencianes, que al seu torn genera 8,4 milions d’euros de rendes (sous i beneficis empresarials). A més, la celebració de la prova permet crear i mantindre un total de 258 ocupacions equivalents a temps complet durant un any.

Per a Joaquín Maudos, director adjunt de l’Ivie i coautor de l’informe, “si ja sabíem que la Marató València Trinidad Alfonso Zurich és un clar referent i font de riquesa en l’economia valenciana, la Mitja Marató la complementa. I la seua millor carta de presentació és saber que per cada euro que es gasta en l’organització de la Mitja Marató s’han generat 3,2 euros de renda en benefici del benestar dels valencians”.

Per branques d’activitat, el sector servicis és el que concentra la major part dels impactes econòmics de la mitja marató (87,4 % en termes de renda i 89,6 % en termes d’ocupació). Destaca també l’hostaleria (3,4 milions d’euros i 126 ocupacions), les activitats immobiliàries i els servicis empresarials (1,6 milions d’euros de renda i 20 ocupacions), el comerç (0,7 milions d’euros i 35 ocupacions) i altres servicis, activitats socials i servicis personals (grup que inclou les activitats recreatives, culturals i esportives i en el qual es generen 0,46 milions d’euros de renda i 13 llocs de treball).

Quasi 5 milions d’euros en impostos

A més de generar renda i ocupació, la Mitja Marató de València permet augmentar els ingressos de les arques públiques, ja que tant els gastos de l’organització, com els fets pels participants i els seus acompanyants estan subjectes a la recaptació d’impostos i cotitzacions que s’obtenen de manera directa, però també de manera indirecta i induïda, via l’augment de l’activitat productiva de la regió i del consum. En total, l’informe de l’Ivie –elaborat pel director adjunt de l’Institut, Joaquín Maudos, i l’economista Eva Benages–, xifra l’impacte fiscal de la prova en 4,96 milions d’euros, la qual cosa suposa que per cada euro gastat en l’organització de l’esdeveniment se n’obtenen 1,9 en termes d’ingressos per a les arques públiques.

Valoració del corredor: Un 8,5 de nota mitjana

Com cada any, també s’ha fet l’enquesta de satisfacció als participants, que puntuen l’edició de 2024 amb un 8,5 de nota mitjana i destaquen com a principals raons per a triar la Mitja Marató València el seu gran ambient i que és ideal per a fer bona marca. De fet, el 42 % assegura haver aconseguit la seua millor marca personal a València amb una rebaixa de dos minuts de mitjana. A més, el 82 % assegura que repetiria un altre any i el 96 % la recomanaria als seus amics i coneguts.

Notícies relacionades