El turisme de la Marató València Trinidad Alfonso deixa en la ciutat 17 milions d’euros
L’economia valenciana ha ingressat quasi 17 milions d’euros gràcies a la despesa turística corresponent a la celebració de la Marató València Trinidad Alfonso al 2015, és a dir, un 66% més que l’any anterior. Eixe augment implica que cada euro invertit en l’organització d’esta prova es traduix en 6,2 euros en este sentit, el que s’explica per l’increment del nombre de participants, sobretot els procedents de fora de la ciutat. Estes xifres es deduixen de l’estudi que l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques (Ivie) elabora anualment des del 2011 baix la direcció de Joaquín Maudos, Catedràtic d’Economia de la Universitat de València i director adjunt del Ivie, amb vista a analitzar l’impacte econòmic de la carrera que organitzen la SD Correcaminos i el Consistori de la ciutat.
L’altre gran dada d’este informe indica que l’economia valenciana s’ha beneficiat d’un increment de renda de 10,2 milions d’euros amb motiu de l’última edició d’esta carrera, un 55% superior a la de 2014, quan l’augment de la renda va ser de 6,6 milions d’euros. En concret, esta quantitat apuntada pel Ivie suposa que cada euro gastat en l’organització del mateix es tradueix en 3,5 euros de renda en l’economia valenciana. En este sentit, una vegada més, el sector serveis concentra la major part de la renda generada, amb un 87,6%, sent l’hostaleria la punta de llança.
D’altra banda, l’informe apunta que l’organització de la Marató València Trinidad Alfonso ha requerit una despesa total de 2.950.705 euros, els quals són finançats mitjançant una col·laboració públic-privada. L’Ajuntament de València assumeix un 6% de la despesa (166.911 euros), mentre que el gruix del mateix (un 62%) depèn de l’aportació de col·laboradors i patrocinadors, que sumen 1.825.939 euros. Els diners restants (un 32%) és cobert amb els recursos generats per la carrera. Amb tot, la Marató València Trinidad Alfonso consolida la seua capacitat com a font de riquesa per a la ciutat. De fet, la primera prova conjunta de Marató i 10K analitzada pel IVIE en 2012 va presentar un retorn econòmic d’1,3 milions d’euros en despesa turística enfront dels 17 milions aconseguits en 2015. A més, la carrera és impulsora d’ocupació: en la seua última edició va propiciar 408 llocs de treball, especialment en els àmbits d’hostaleria i comerç.
El perfil del turista per la Marató València Trinidad Alfonso
L’enquesta realitzada pel Ivie permet establir un perfil del turista que esta carrera mobilitza. Els corredors nacionals solen viatjar en grups de tres persones i s’allotgen dues o tres nits, mentre que els internacionals programen els seus viatges amb fins a sis persones en total i perllonguen la seua estada fins a tres o quatre dies.
Esta diferència també es dóna en termes econòmics: els turistes esportius que vénen de l’estranger gasten una mitjana de 89,2 euros al dia enfront dels 85,8 euros dels espanyols. En definitiva, els primers aporten el 68% dels ingressos obtinguts per turisme mentre que els segons, un 32%.
Enquesta de satisfacció
A més de l’estudi d’impacte econòmic, l’Ivie ha realitzat enguany una enquesta de valoració entre 4.350 dels corredors de la Marató València Trinidad Alfonso. La valoració global que els enquestats fan de la prova és d’un 8,6 punts sobre 10. Els aspectes més valorats han sigut la meta sobre l’aigua de la Ciutat de les Arts i les Ciències, l’animació en els carrers de la ciutat i el recorregut.
L’enquesta també desprèn una intenció molt elevada de recomanar la prova per part de tots aquells que l’han corregut (4,8 punts sobre 5). A més, tant els serveis turístics com els de informació i atenció al corredor i acompanyants aconsegueixen nivells de satisfacció molt elevats.
L’informe complet es pot consultar i descarregar en la web de l’Ivie.