x

Una Mitja Marató València de rècords per a la història

29 octubre, 2024

La Mitja Marató Valencia Trinidad Alfonso Zurich 2024 ha servit per a reafirmar que Valencia Ciudad del Running és la destinació ideal per a aconseguir rècords i millors marques personals, com ha quedat demostrat en esta edició.

I és que el nou World Record de Yomif Kekelcha (57:30), que permet que València presumisca de tindre les dos plusmarques mundials (ja tenia la femenina des de 2021 amb Letesenbet Gidey, amb 1:02:52), la Mitja Marató València ha continuat ampliant el seu enorme palmarés mundial amb un domini absolut en les millors marques històriques de la distància.

D’esta manera, la Mitja Marató Valencia Trinidad Alfonso Zurich ha protagonitzat en les diferents edicions huit de les deu millors marques de la història en categoria masculina. I la gran actuació femenina d’esta edició ha permés també ampliar este domini en dones, en què sis registres del top ten mundial de sempre s’han aconseguit a València, on ja s’han celebrat un total de cinc rècords mundials des de 2017.

En esta edició, la portentosa actuació de Yomif Kejelcha i Agnes Ngetich, a pesar de la pluja, ha deixat també altres passos previs històrics en la carrera, ja que l’etíop ha aconseguit la World Best (equivalent a rècord mundial en distàncies que no tenen campionats oficials) en el quilòmetre 15 del recorregut, on els jutges van determinar que va passar en un temps de 40:57 (una marca que supera la de Cheptegei de l’any 2018, de 41:05), i el mateix ha passat en el cas de la keniana Ngetich, que va creuar eixe punt quilomètric en un temps de 44:15 (que millora la marca prèvia de Letesenbet Gidey de 44:20).

Fins a set rècords nacionals

L’asfalt valencià va ser ahir testimoni de fins a set rècords nacionals, entre els quals s’inclou el rècord femení espanyol, que va batre Koutar Boulaid amb un temps d’1:08:47, quasi un minut menys que l’anterior marca de Laura Luengo (1:09:41). La mateixa Luengo, amb 1:08:50, i Irene Sánchez-Escribano, amb 1:09:10, segona i tercera, respectivament, també van entrar en un temps inferior al del rècord anterior.

També és el cas de Ngetich, que va batre el rècord de Kenya; Moira Stewartová, amb 1:08:44, que es convertix en plusmarquista nacional de la República Txeca, i la debutant Vivian Aroche, que va batre el rècord de Guatemala amb un temps d’1:13:51.

En categoria masculina, juntament amb Kejelcha, van aconseguir el rècord dels seus països Cristian Zamora, d’Uruguai, amb 1:02:03, i Shokhruchk Davlyatov, d’Uzbekistan, amb 1:01:48.

Notícies relacionades