València ix a animar en la Marató més ràpida i espectacular de la història d’Espanya
La Marató València Trinidad Alfonso, organitzada per la Societat Esportiva Correcaminos i l’Ajuntament de València, ha sigut, en la seua 35ena edició, més gran que mai, i s’ha consolidat com la prova que més públic mobilitza. La ciutat del running s’ha llançat als carrers per animar els corredors. Un desplegament sense precedents que ha situat una animació cada 200 metres del recorregut, amb més de 150 disseminades pel circuit.
En l’apartat esportiu, el kenyà John Mwangangi ha fet xixines el rècord del circuit, que alhora és la millor marca en sòl espanyol amb 2h06: 13, esborrant de les llistes el temps anterior de Félix Keny (2h07: 14), que datava de 2013. En dones, la namíbia Beata Naigambo ha defensat amb èxit el seu triomf de l’any passat però amb un crono quasi 4 minuts més ràpid, el que suposa una nova plusmarca de la carrera amb 2h26: 57. Tots dos coneixien la ciutat de carreres anteriors (Mwangangi ha guanyat en dues ocasions la Mitja Marató de València), per la qual cosa es van valer de la seua experiència i excepcional moment de forma per córrer més ràpid que mai.
La prova valenciana consolida la seua posició en el calendari de maratons internacionals com una cita ineludible i amb un circuit propici per aconseguir marca esportives de referència. Unes xifres que l’han col·locat com la millor d’Espanya segons la RFEA.
John Mwangangi no partia com a principal favorit malgrat haver guanyat dues vegades la Mitja Marató Trinidad Alfonso (el 2010 i 2011), ja que fins a hui no havia aconseguit traslladar als 42,195 quilòmetres el seu excepcional rendiment en distàncies més curtes de ruta. No obstant això, enguany a València es va mostrar com un atleta madur, capaç d’aprofitar la seua gran oportunitat en un dia en què la climatologia ha estat favorable, donant la raó al director de carrera i president de la SD Correcaminos, Paco Borao, que sempre ha apostat per ell des dels inicis de la seua carrera esportiva, que l’ha portat a participar ni més ni menys que sis vegades a València entre la Marató i la Mitja Marató.
Mwangangi es va mostrar des del principi com el més fort, sempre darrere de les llebres que van passar la mitja marató en 1h03:19, i donant el cop de gràcia a falta d’un quilòmetre, quan va abandonar la companyia del seu compatriota Matthew Kisorio, que fidel a la seua estratègia de front runner va donar la cara en retirar les llebres i tirar amb decisió des del quilòmetre 35. Fruit de la seua valentia, este últim va aconseguir la segona posició i una plusmarca personal de 2h06:33, mentre que Félix Kandie també va córrer més que mai i es va emportar el tercer lloc amb 2h07:07. Els tres van trencar el rècord del circuit.
Per la seua banda, en categoria femenina, la guanyadora de l’any passat, Beata Naigambo, va anar de menys a més, deixant escapar, entre altres rivals a la kenyana Janet Jelagat Rono, que va passar en solitari per l’equador de la prova amb 1h12: 47, però va ser revasada poc després per un grup de 5 atletes entre les que figurava Beata, que va assestar el cop definitiu al quilòmetre 34 i va lluitar fins al final contra el rècord de Azaleh Maresha (2h27: 01), que finalment va batre per 4 segons en un esprint que va posar dret el públic que va abarrotar el llac del Museu Príncep Felip.
Però no va ser l’única dada estadística de relleu. Per darrere, en els llocs d’honor, van succeir moltes coses impressionants. Ni més ni menys que 16 dels 20 primers classificats en Homes i dones van millorar els seus rècords personals, 40 corredors entre homes i dones van estar per baix de les mínimes olímpiques estàndard de 2h17: 00 i 2h42: 00, i d’ells, almenys 19 van eixir de València amb opcions reals, sempre que les seues federacions els seleccionen, per participar en els Jocs Olímpics de Rio el proper estiu.
El primer espanyol va ser Miguel Ángel Barzola amb 2h16: 37, per davant de Pablo López i el valencià Fèlix Pont, mentre que la primera espanyola va ser la valenciana Marta Esteban, que va rebaixar la seua plusmarca personal fins 2h34:42.
10k València Trinidad Alfonso
El 10k València Trinidad Alfonso va ser un perfecte preàmbul per al gran espectacle de la Marató València. La carrera, que va sortir en paral·lel a la 42k, va rebre els primers aplaudiments del públic en meta i va recórrer veloçment els carrers de la ciutat. Per primera vegada es va aconseguir la xifra dels 8.500 runners, un cens que va esgotar els dorsals amb més d’un mes d’antelació al tret d’eixida.
Michel Bett va aconseguir baixar dels 30 minuts en la seua entrada a meta. El 29:00 ha estat el millor registre en la història d’aquesta prova rebaixant en 13 segons el rècord del circuit establert en la passada edició per Yusuf Biwot. A Bett van acompanyar al pòdium Jauad Touvane i Ouais Zitane.
En categoria femenina, Vitalyne Bikii qui va creuar la meta en 33:44 per aconseguir el triomf. La van acompanyar al pòdium l’atleta nacional Laura Mendez del Platges de Castelló i Isabel Checa del Cárnicas Serrano.
Declaracions
Paco Borao, President de SD Correcaminos: “Cal estar molt content del que s’ha aconseguit. Hem superat Expectatives. M’agradaria fer una menció especial a Mwangangi que havia preparat especialement la nostra carrera. En este esport estem obligats a fer sempre les coses millor. Afortunadament tenim un gran suport a la Fundació Trinidad Alfonso que ens brinda esta ajuda per poder aconseguir tot el que hem aconseguit ”
John Mwangangi, guanyador de la 35ena Edició de la Marató València Trinidad Alfonso: “Estic molt feliç per la carrera. L’oratge ha estat extraordinari. L’any passat hi va haver molt de vent i em va perjudicar bastant. Vullc agrair el treball de les llebres que han estat fenomenal. El circuit m’ha ajudat molt a aconseguir el temps”.
Beata Naigambo, guanyadora de la 35ena Edició de la Marató València Trinidad Alfonso: “La carrera ha estat molt bona. L’any passat vaig tenir un problema amb l’avituallament que enguany s’ha solucionat i estic molt contenta per això. Tot ha estat perfecte.”
València es bolca amb la seua Marató
Una de les claus per a l’èxit esportiu i de participació de la Marató València Trinidad Alfonso, amb més de 16.500 runners inscrits (8.500 de l’10k), ha estat la implicació i participació del públic. Un esperit que ja es va viure en l’edició anterior però que enguany ha desbordat totes les expectatives, marcant fites i records inesborrables per al running que han pogut ser vistos per televisió en el món sencer. Un gran aparador per a la ciutat de València en el que és, sens dubte, el seu gran esdeveniment esportiu.
La prova d’este èxit és evident. A cada racó del circuit de la marató, els suports del públic han servit perquè la prova torne a superar-se un any més i per portar en volandes als corredors. Més de 150 animacions organitzades per tot el recorregut, el doble que el 2014, perquè els ciutadans formen part de la festa i abriguen als corredors. Tot això unit als ànims de seguidors que han eixit al carrer a animar al pas del recorregut.
La nota de color l’han posat, per segon any consecutiu, les comissions falleres gràcies al concurs Running Faller d’animació. Les Falles han omplit de color, animació i vistositat el recorregut, amb coreografies, disfresses i animats càntics.
Menció a part té el desinteressat esforç que han fet l’equip de voluntaris de la Marató València Trinidad Alfonso. Més de 1.500 han ajudat a que tota la carrera es desenvolupara de la manera més fluida possible. Important també la participació de la Policia Local de València, així com la Comandància Militar i la UME que han aportat el seu importantíssim granet de sorra perquè tot funcionés a la perfecció.
[vcr_carousel source=”media: 11704,11703,11702,11701,11700,11699,11698,11697,11696,11695,11694,11693,11692,11691,11690,11689,11688,11687,11686,11685,11684,11683,11682,11672,11670,11669″ limit=”30″ link=”custom” width=”1200″ height=”900″ items=”1″ title=”no”]